Jeśli chcesz bardziej zadbać o swój organizm:
- skup się na jedzeniu lekkostrawnych posiłków, które są oparte na niskoprzetworzonych produktach roślinnych (warzywach, owocach, pełnoziarnistych produktach zbożowych, orzechach, nasionach),
- pij dużo płynów (wody mineralnej, świeżo wyciskanych soków, naparów z ziół),
- zrezygnuj z używek,
- unikaj żywności konserwowanej, cukru, soli,
- staraj się jak najwięcej przebywać na świeżym powietrzu.
Jak dobierać odpowiednie składniki?
Sok można przyrządzić z jednego lub kilku składników. Zaletą soków wieloskładnikowych jest nie tylko ciekawy smak. Poszczególne warzywa i owoce charakteryzują się zróżnicowanym składem chemicznym. Łączenie ich ze sobą pozwala na uzyskanie kompozycji o najwyższych walorach żywieniowych. Oryginalność receptury to jednak nie wszystko. Jeśli smak soku będzie nie do zaakceptowania, jego właściwości zdrowotne mogą okazać się zbyt słabym argumentem, by przekonać nas do spożycia.
Jak przygotować sok, którego picie będzie przyjemnością, a jednocześnie będzie bardzo wartościowy żywieniowo?
Warzywa czy owoce?
Wszyscy lubimy soki ze względu na atrakcyjny smak owoców. Warto jednak zwrócić uwagę także na soki warzywne, spróbować dołączyć do grona ich wielbicieli i docenić nie tylko walory zdrowotne, ale i smak.
Soki owocowe mogą być doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych, przy czym dostarczają też sporo cukrów prostych. To z kolei idzie w parze z odpowiednio wysoką kalorycznością (1 litr soku owocowego dostarcza około 500 kcal). Wypicie szklanki soku owocowego jest korzystne szczególnie wtedy, gdy chcemy szybko uzupełnić straty energii (np. po treningu). Jednak to niekoniecznie dobry pomysł, gdy chcemy schudnąć. Nagminne gaszenie pragnienia słodkimi sokami owocowymi może wręcz być przyczyną tycia. Takiego zagrożenia nie ma ze strony soków warzywnych, które zawierają znacznie mniej węglowodanów i są 2-3-krotnie mniej kaloryczne niż soki owocowe.
Niskie spożycie warzyw, zwłaszcza surowych, często wynika z braku pomysłu na wprowadzenie ich do diety. To właśnie dlatego specjaliści często zachęcają, by sięgać przede wszystkim po soki warzywne. Warto jednak pamiętać, że znaczna część „gotowych” soków warzywnych zawiera dodatek soli, który w nadmiarze również nie jest korzystny (wyrzucsolniczke.pl). Kupując sok z warzyw (szczególnie pomidorowy i wielowarzywny), zwracaj uwagę na umieszczone na opakowaniu informacje o zawartości soli. Najzdrowiej jest przyrządzać soki samodzielnie – masz wówczas pewność co do ich składu i jakości użytych składników.
Dlaczego warto pić soki?
- Wprowadzenie do codziennej diety jednej lub dwóch szklanek soków jest prostą metodą podniesienia jakości Twojej diety. Zabezpiecza Cię także przed niedoborami witamin i składników mineralnych.
- Wraz z sokami możesz przemycić warzywa i owoce, które jesz rzadko lub w mniejszych ilościach (np. natka pietruszki czy jarmuż).
- Soki mogą stanowić zamiennik 1-2 porcji warzyw i owoców w ciągu dnia. Przyjmuje się, że jedna szklanka soku odpowiada 150 g (jedna porcja) warzyw lub owoców z 500-700 g zalecanych.
- Podobnie jak warzywa i owoce, świeżo wyciskane soki są źródłem licznych fitoskładników, które mają dobroczynny wpływ na procesy z zachodzące w Twoim ciele. Dlatego picie soków to element profilaktyki i dietoterapii przewlekłych chorób, takich jak cukrzyca, miażdżyca, hiper cholesterolemia, nowotwory.
- Soki sprzyjają dobremu trawiniu i oczyszczaniu się organizmu. Zawarte w surowych sokach substancje biologicznie czynne (m.in. kwasy organiczne, taniny, enzymy roślinne) korzystnie wpływają na funkcje przewodu pokarmowego oraz narządów (wątroba, nerki) odpowiedzialnych za usuwanie z organizmu substancji zbędnych i toksycznych.
- Wysoka zawartość potasu sprawia, że soki zapobiegają zakwaszeniu organizmu oraz sprzyjają utrzymaniu właściwego poziomu nawodnienia ciała.