Skip to content
SoktajleSoktajle
  • POMYSŁY NA SOK
    • Koktajle owocowe
    • Koktajle warzywne
    • Koktajle mix
    • Wszystkie soki
  • ZADBAJ O DIETĘ
  • CIEKAWOSTKI
  • MIESZAJ SOKI

MIX OWOCOWO-WARZYWNY

Sok
karotenowy III

SKŁADNIKI:

2 porcje

• 400 g marchwi

• 1 pomarańcza

• 1 cytryna

• kawałek imbiru


SPOSÓB WYKONANIA:

Z pokrojonej na kawałki marchwi oraz imbiru wycisnąć sok. Dodać sok wyciśnięty z cytrusów. Całość wymieszać.

KOMENTARZ DIETETYKA:

Wyjątkowość tego soku wynika z tego, że poza bardzo dużą ilością beta-karotenu, dostarcza on także sporo wapnia, kwasu foliowego i witaminy C. Ta kompozycja składników odżywczych powinna zainteresować wegetarian oraz osoby wykluczające z diety nabiał.

MIX OWOCOWO-WARZYWNY

Sok
karotenowy I

SKŁADNIKI:

2 porcje

• 400 g marchwi

• 1/2 mango

• 1 jabłko


SPOSÓB WYKONANIA:

Wszystkie składniki pokroić na mniejsze kawałki i wycisnąć z nich sok.

KOMENTARZ DIETETYKA:

Soki bazujące na marchwi są doskonałym źródłem betakarotenu, dlatego poleca się je wszystkim, którym zależy na poprawie stanu skóry. Mango dodatkowo zawiera witaminę E, która wzmacnia dobroczynne działanie betakarotenu. Decydując się na ten sok, trzeba jednak pamiętać, że mango to słodki i kaloryczny owoc. Jedna porcja napoju to około 100 kcal.

MIX OWOCOWO-WARZYWNY

Sok jabłkowo-porzeczkowo-buraczany

SKŁADNIKI:

2 porcje

• 2 jabłka

• 2 buraki

• 1 szkl. czarnych porzeczek


SPOSÓB WYKONANIA:

Z pokrojonych na mniejsze kawałki jabłek (nieobranych) i buraków wycisnąć sok. Połączyć ze zmiksowanymi porzeczkami lub sokiem wyciśniętym z porzeczek.

KOMENTARZ DIETETYKA:

Zarówno buraki, jak i porzeczki zawierają dużo żelaza. Buraki to dodatkowo bogate źródło kwasu foliowego, a porzeczki witaminy C. To połączenie składników pomaga wzmocnić organizm oraz przeciwdziała niedokrwistości. Sok może przynieść najwięcej korzyści osobom osłabionym, kobietom w ciąży oraz karmiącym.

MIX OWOCOWO-WARZYWNY

Sok
ananasowo-selerowy

SKŁADNIKI:

2 porcje

• 1/2 ananasa

• 4 łodygi selera naciowego


SPOSÓB WYKONANIA:

Z pokrojonego w cząstki ananasa i łodyg selera wycisnąć sok. Delikatnie wymieszać.

KOMENTARZ DIETETYKA:

Ananas to słodki owoc, ale ze względu na występujący w nim enzym bromelię polecany jest często osobom, które chcą schudnąć i uregulować przemianę materii. Seler naciowy znany jest z właściwości moczopędnych. Uwzględnienie go w przepisie pozwala przełamać słodycz owocu oraz wzmocnić właściwości funkcjonalne soku.

MIX OWOCOWO-WARZYWNY

Gruszka
i pietruszka

SKŁADNIKI:

2 porcje

• 2 gruszki

• 2 korzenie pietruszki

• 1 limonka


SPOSÓB WYKONANIA:

Gruszki oraz korzenie pietruszki pokroić na mniej- sze kawałki i wycisnąć z nich sok. Doprawić sokiem z limonki.

KOMENTARZ DIETETYKA:

Atutem soku gruszkowego jest przyjemny aromat. Korzeń pietruszki to z kolei źródło wartości odżywczych witamin: C, E, PP, kwasu foliowego, magnezu i żelaza. Wypicie szklanki tego soku może pomóc odzyskać energię po wyczerpującym dniu w pracy.

MIX OWOCOWO-WARZYWNY

Zielona pinakolada

SKŁADNIKI:

2 porcje

• 1 i 1/2 szkl. ananasa pokrojonego w kostki

• 2 garście liści szpinaku

• 1 mrożony banan

• 1/2 szkl. mleka kokosowego


SPOSÓB WYKONANIA:

Z ananasa i szpinaku wycisnąć sok. Zmiksować z bananem i mlekiem kokosowym.

KOMENTARZ DIETETYKA:

Koktajl inspirowany karaibskim napojem przyrządzanym na bazie rumu, śmietanki kokosowej i soku ananasowego. Proponowana bezalkoholowa, zielona wersja przypominając smak egzotycznego trunku, wnosi do organizmu węglowodany, lekkostrawne i nieobciążające przewodu pokarmowego średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, witaminy, sporo magnezu i żelaza.

MIX OWOCOWO-WARZYWNY

Zielony koktajl egzotyczny

SKŁADNIKI:

2 porcje

• 2 pomarańcze

• 1 banan

• 1 mała kiść jasnych winogron

• 2-3 liście jarmużu


SPOSÓB WYKONANIA:

Z pomarańczy, winogron i jarmużu wycisnąć sok. Dodać pokrojonego w cząstki banana. Całość zmiksować.

KOMENTARZ DIETETYKA:

Proponowany koktajl dostarcza bardzo dużo antyoksydantów, ale ma też wysoką wartość energetyczną. Dzięki pomarańczom i dodatkowi jarmużu jedna jego porcja w pełni zaspokaja zapotrzebowanie na witaminę C. Pijąc ten napój, najwięcej skorzystają osoby prowadzące bardzo aktywny tryb życia, które mają zwiększone zapotrzebowanie na składniki mineralne i witaminy.

MIX OWOCOWO-WARZYWNY

Zielona multiwitamina

SKŁADNIKI:

2 porcje

• 1 długi ogórek

• 1/2 główki sałaty rzymskiej

• 2 garście liści szpinaku

• 1 cytryna

• 1/2 awokado

• 2 łodygi selera naciowego

• 2 garście kolendry lub natki pietruszki

• szczypta chili (opcjonalnie)


SPOSÓB WYKONANIA:

Z ogórka, sałaty, szpinaku, łodyg selera, kolendry i pietruszki wycisnąć sok. Dodać miąższ z awokado, zmiksować. Doprawić sokiem cytrynowym oraz chili.

KOMENTARZ DIETETYKA:

Sok ten dostarcza niewielkiej ilości węglowodanów, a więc można go polecić cukrzykom i osobom odchudzającym się. Kompozycja składników dostarcza większości najważniejszych składników mineralnych i witamin, w tym potasu, wapnia, magnezu, żelaza, witamin C i E, kwasu foliowego oraz beta-karotenu. Dzięki dodatkowi chili napój działa pobudzająco na przemianę materii

Wolnoobrotowa wyciskarka do soków

Ponadczasowy design i funkcjonalność

Dzięki wolnoobrotowej wyciskarce marki Philipiak Milano przygotujesz zdrowe, smaczne soki z warzyw i owoców. Pomyśl o korzyściach i radości jakie dają przygotowane w domowym zaciszu soki wypełnione witaminami, mikroelementami, enzymami i przeciwutleniaczami. Soki przygotowane tylko w odpowiedni sposób skutecznie zastępują dzienne zapotrzebowanie w diecie na warzywa i owoce, których często spożywamy za mało.

 

Philipiak Milano Sp. z o.o. sp. k
Ul. Strażacka 63/65
04-462 Warszawa

  • POMYSŁY NA SOK
    • Koktajle owocowe
    • Koktajle warzywne
    • Koktajle mix
    • Wszystkie soki
  • ZADBAJ O DIETĘ
  • CIEKAWOSTKI
  • MIESZAJ SOKI