Skip to content
SoktajleSoktajle
  • POMYSŁY NA SOK
    • Koktajle owocowe
    • Koktajle warzywne
    • Koktajle mix
    • Wszystkie soki
  • ZADBAJ O DIETĘ
  • CIEKAWOSTKI
  • MIESZAJ SOKI

KOKTAJL WARZYWNY

Surowy krem brokułowy

SKŁADNIKI:

2 porcje

• 1/2 brokułu z łodygą

• 2 marchewki

• 2 łodygi selera naciowego

• garść liści szpinaku

• garść natki pietruszki


SPOSÓB WYKONANIA:

Brokuły, marchew oraz łodygi selera pokroić na mniejsze kawałki i wycisnąć z nich sok. Dodać rozdrobnione listki szpinaku i pietruszki. Całość wymieszać.

KOMENTARZ DIETETYKA:

W porównaniu z zupą przyrządzoną z tych samych składników, sok ten będzie dostarczał znacznie więcej witamin, które podczas gotowania szybko uległyby zniszczeniu. Surowy krem brokułowy zawiera bardzo dużo witaminy C i E, sporo witamin z grupy B, magnezu, potasu, wapnia i żelaza.

KOKTAJL WARZYWNY

Sok z warzyw krzyżowych

SKŁADNIKI:

2 porcje

• 400 g białej kapusty

• 1/3 brokułu

• 4 liście jarmużu


SPOSÓB WYKONANIA:

Kapustę, brokuły i jarmuż pokroić na mniejsze kawałki i wycisnąć z nich sok.

KOMENTARZ DIETETYKA:

Warzywa uwzględnione w tym soku należą do tej samej rodziny botanicznej – warzyw krzyżowych. Ich walorem jest obecność glukozynolanów, które mają dobroczynny wpływ między innymi na układ pokarmowy. Kapusta, która jest głównym składnikiem tego soku, wyróżnia się niską kalorycznością i jest często polecana w dietach odchudzających oraz tzw. kuracjach oczyszczających.

KOKTAJL WARZYWNY

Sok z warzyw korzeniowych

SKŁADNIKI:

2 porcje

• 3-4 marchewki

• 2 buraki

• 2 łodygi selera naciowego

• kawałek korzenia imbiru (jeśli lubimy)


SPOSÓB WYKONANIA:

Wszystkie składniki pokroić na mniejsze kawałki i wycisnąć z nich sok.

KOMENTARZ DIETETYKA:

Sok z buraków należy do najzdrowszych soków, ale nie każdy toleruje go w czystej postaci. Połączenie buraków z marchwią, selerem i imbirem sprawia, że sok ma ciekawszy smak. Prosty sposób przygotowania powinien zainteresować w szczególności osoby z nadciśnieniem, nieprawidłowym poziomem cholesterolu we krwi, rekonwalescentów oraz kobiety w ciąży.

KOKTAJL WARZYWNY

8 warzyw

SKŁADNIKI:

4 porcje

• 500 g marchwi

• 400 g pomidorów

• 200 g kapusty włoskiej

• 2 buraki

• 1/4 korzenia selera

• 1 czerwona papryka

• 1 zielona papryka

• 1 mała cebula

• 1 ząbek czosnku


SPOSÓB WYKONANIA:

Wycisnąć sok z wszystkich warzyw z wyjątkiem pomidorów, które należy pokroić w kostki. Całość zmiksować.

KOMENTARZ DIETETYKA:

Różnorodność składników w tej recepturze idzie w parze z bogactwem smaku oraz substancji odżywczych. Jedna szklanka soku dostarcza niewiele węglowodanów oraz nie więcej niż 60 kcal, dzięki czemu jego smakiem mogą cieszyć się również cukrzycy i osoby będące na niskokalorycznej diecie.

KOKTAJL WARZYWNY

Sok pomidorowy pikantny

SKŁADNIKI:

2 porcje

• 350 g pomidorów

• 1/2 czerwonej papryki

• 2 łodygi selera naciowego

• sok z połowy cytryny

• chili, czarny pieprz


SPOSÓB WYKONANIA:

Pomidory (ze skórką) i paprykę pokroić w cząstki. Z warzyw wycisnąć sok. Doprawić sokiem cytrynowym, chili i pieprzem.

KOMENTARZ DIETETYKA:

Sok pomidorowy jest jednym z najmniej kalorycznych. Jedna szklanka dostarcza zaledwie 35 kcal. Dodatek czerwonej papryki i cytryny czyni napój bardziej orzeźwiającym i wzbogaca go w dodatko- wą porcję witaminy C. Szczypta chili oraz pieprzu sprawiają, że działa on pobudzająco na tempo przemiany materii.

KOKTAJL WARZYWNY

Sok karotenowy II

SKŁADNIKI:

2 porcje

• 2 szkl. pokrojonego w kostkę miąższu dyni

• 2-3 marchewki

• 1 gruszka

• 1 jabłko


SPOSÓB WYKONANIA:

Marchew, jabłko i gruszkę (nie obierać jabłka ani gruszki) pokroić na mniejsze kawałki. Z wszystkich składników wycisnąć sok.

KOMENTARZ DIETETYKA:

Dynia, podobnie jak marchew, ma łagodny, lekko słodki smak i świetnie nadaje się do przyrządzania soków. Oprócz beta-karotenu, sok ten dostarcza sporo witaminy E oraz żelaza.

KOKTAJL WARZYWNY

Śródziemnomorski sok pomidorowy

SKŁADNIKI:

2 porcje

• 400 kg pomidorów

• garść liści szpinaku

• garść listków bazylii

• garść natki pietruszki

• 1 ząbek czosnku


SPOSÓB WYKONANIA:

Z pokrojonych w cząstki pomidorów, szpinaku oraz ziół wycisnąć sok. Doprawić zmiażdżonym ząbkiem czosnku.

KOMENTARZ DIETETYKA:

Pomidory stanowiące główny składnik tej recepturysą bogatym źródłem likopenu – antyoksydantu, który znany jest z właściwości przeciwnowotworowych. Liście szpinaku, świeże zioła i czosnek wzbogacają sok w rozmaite fitoskładniki, witaminy oraz składniki mineralne, które działają ochronnie na układ sercowo-naczyniowy. Ze względu na niewielką ilość węglowodanów sok można polecić osobom z cukrzycą.

KOKTAJL WARZYWNY

Eliksir wzmacniający

SKŁADNIKI:

1 porcja

• 1 cytryna

• 1 pęczek natki pietruszki

• ząbek czosnku (według uznania)


SPOSÓB WYKONANIA:

Z cytryny i natki pietruszki wycisnąć sok. Doprawić zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Można dodatkowo rozcieńczyć wodą mineralną lub źródlaną.

 

INNY SPOSÓB:

Cytrynę wraz z listkami pietruszki można również zmiksować w blenderze, ewentualnie przecedzić przez sitko lub gazę.

KOMENTARZ DIETETYKA:

Natka pietruszki to skoncentrowane źródło witamin (C, E, A), wapnia, magnezu i żelaza. Cytryna, oprócz witaminy C, zawiera kompleks f lawonoidów, który wzmacnia aktywność witamin. Codzienne picie tego napoju poprawia odporność. Może być również środkiem wspomagającym walkę z przeziębieniem.

Wolnoobrotowa wyciskarka do soków

Ponadczasowy design i funkcjonalność

Dzięki wolnoobrotowej wyciskarce marki Philipiak Milano przygotujesz zdrowe, smaczne soki z warzyw i owoców. Pomyśl o korzyściach i radości jakie dają przygotowane w domowym zaciszu soki wypełnione witaminami, mikroelementami, enzymami i przeciwutleniaczami. Soki przygotowane tylko w odpowiedni sposób skutecznie zastępują dzienne zapotrzebowanie w diecie na warzywa i owoce, których często spożywamy za mało.

 

Philipiak Milano Sp. z o.o. sp. k
Ul. Strażacka 63/65
04-462 Warszawa

  • POMYSŁY NA SOK
    • Koktajle owocowe
    • Koktajle warzywne
    • Koktajle mix
    • Wszystkie soki
  • ZADBAJ O DIETĘ
  • CIEKAWOSTKI
  • MIESZAJ SOKI