Skip to content
SoktajleSoktajle
  • POMYSŁY NA SOK
    • Koktajle owocowe
    • Koktajle warzywne
    • Koktajle mix
    • Wszystkie soki
  • ZADBAJ O DIETĘ
  • CIEKAWOSTKI
  • MIESZAJ SOKI

KOKTAJL OWOCOWY

Tropikalna multiwitamina

SKŁADNIKI:

4 porcje

• 2 jabłka

• 1 pomarańcza

• 1/2 ananasa

• 1/2 mango

• 1 brzoskwinia

• 3 morele

• 1 mały banan

• 1 mała kiść ciemnych winogron

• 1 cytryna


SPOSÓB WYKONANIA:

Wycisnąć sok z pokrojonych: jabłek, ananasa, mango, brzoskwini, moreli oraz winogron. Dodać sok z cytrusów oraz pokrojonego w cząstki bana- na. Całość zmiksować.

KOMENTARZ DIETETYKA:

Kompozycja o niezwykle atrakcyjnym smaku, ale i wysokiej wartości energetycznej. Jedna szklanka tropikalnej multiwitaminy to około 140 kcal, sporo węglowodanów, witaminy C, witaminy E, potasu, magnezu i żelaza. Napój godny polecenia szcze- gólnie osobom aktywnym, jako element posiłku potreningowego.

KOKTAJL OWOCOWY

Sok wiśniowy z granatem

SKŁADNIKI:

2 porcje

• 2 szklanki wiśni bez pestek

• 2 granaty


SPOSÓB WYKONANIA:

Z wiśni oraz nasion granatu wycisnąć sok. Całość wymieszać.

KOMENTARZ DIETETYKA:

Sok z granatów polecany jest w profilaktyce miażdżycy naczyń krwionośnych. Regularne jego picie pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Trzeba jednak pamiętać, że granaty należą do słodkich i najbardziej kalorycznych owoców. Soczyste nasiona wypełniające wnętrze owocu dostarczają 83 kcal/ 100 g, z czego 80 proc. pochodzi z cukrów prostych.

KOKTAJL OWOCOWY

Sok cytrusowo-żurawinowy

SKŁADNIKI:

2 porcje

• 1 szklanka żurawiny

• 1 różowy grejpfrut

• 1 pomarańcza

• 1 limonka

• kawałek imbiru


SPOSÓB WYKONANIA:

Z cytrusów, żurawiny i imbiru wycisnąć sok. Całość wymieszać.

KOMENTARZ DIETETYKA:

Nie za słodki, kwaskowy i orzeźwiający sok o wysokiej zawartości antyoksydantów. Szklanka napoju pokrywa w pełni dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, poza tym dostarcza likopenu oraz luteoliny, która wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, przeciwdziała insulinooporności, rozwojowi niektórych nowotworów oraz chorób serca.

KOKTAJL OWOCOWY

Koktajl grejpfrutowo-truskawkowy

SKŁADNIKI:

2 porcje

• 1 czerwony grejpfrut

• 1 szklanka truskawek

• garść czerwonych porzeczek


SPOSÓB WYKONANIA:

Z grejpfruta i porzeczek wycisnąć sok. Połączyć z musem uzyskanym ze zmiksowanych truskawek.

KOMENTARZ DIETETYKA:

Zarówno grejpfruty, jak też truskawki i porzeczki należą do najmniej słodkich owoców, dlatego sok ten może być uwzględniony w jadło- spisie osób ograniczających spożycie węglowodanów (cukrzyca, insulinooporność). Wszystkie składniki soku zaliczane są do najbogatszych źródeł witaminy C.

KOKTAJL OWOCOWY

Koktajl egzotyczny

SKŁADNIKI:

2 porcje

• 1/2 szkl. ananasa pokrojonego w kostki

• 1/2 szkl. mango pokrojonego w kostki

• 1/2 szkl. papai pokrojonej w kostki

• 1 szkl. wody kokosowej


SPOSÓB WYKONANIA:

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze.

KOMENTARZ DIETETYKA:

Owoce uwzględnione w tym przepisie, zwłaszcza banan i mango, zawierają sporo cukrów. Rozcieńczenie ich wodą kokosową sprawia jednak, że napój nie jest aż tak bardzo słodki. Jedna porcja dostarcza 140 kcal, 1,8 g białka i około 32 g łatwo przyswajalnych węglowodanów. Wypicie tego koktajlu po intensywnym wysiłku fizycznym pozwoli na uzupełnienie elektrolitów i szybką regenerację organizmu.

KOKTAJL OWOCOWY

Koktajl ananasowo-jeżynowy

SKŁADNIKI:

2 porcje

• 1 i 1/2 szkl. ananasa pokrojonego w kostki

• 1 szklanka jeżyn

• 2 kiwi

• garść listków mięty (dla wzmocnienia smaku)


SPOSÓB WYKONANIA:

Z ananasa i jeżyn wycisnąć sok. Połączyć z musem uzyskanym ze zmiksowanych owoców kiwi. Przed podaniem ozdobić listkami mięty.

KOMENTARZ DIETETYKA:

Obecne w owocach enzymy oraz kwasy organiczne zwiększają komfort trawienia oraz przeciwdziałają zaparciom. Koktajl ten jest dość słodki i można go potraktować jako deser. Jedna jego szklanka to około 120 kcal.

KOKTAJL OWOCOWY

Eliksir pobudzający

SKŁADNIKI:

1 porcja

• 1 cytryna

• kawałek imbiru

• szczypta chili


SPOSÓB WYKONANIA:

Z cytryny i imbiru wycisnąć sok. Doprawić chili. Napój ma intensywny, ostry smak, dlatego warto rozcieńczyć go wodą mineralną lub źródlaną.

KOMENTARZ DIETETYKA:

Zarówno imbir, jak i chili zawierają substancje, które pobudzają i rozgrzewają. Ze względu na ich wpływ na przemianę materii, przyprawy te często wchodzą w skład suplementów przyspieszających spalanie tłuszczów i wspomagających odchudzanie. Korzystny wpływ na metabolizm tłuszczów mają również obecne w cytrynie flawanony.

KOKTAJL OWOCOWY

Cytrusowe orzeźwienie

SKŁADNIKI:

2 porcje

• 1 biały grejpfrut

• 1 pomarańcza

• 1 cytryna

• 1 limonka 


SPOSÓB WYKONANIA:

Z cytrusów wycisnąć sok i wymieszać. Przed podaniem można schłodzić.

KOMENTARZ DIETETYKA:

Soki cytrusowe należą do najpopularniejszych i najbardziej lubianych. Ich walory smakowe idą w parze z właściwościami prozdrowotnymi. Proponowana kombinacja zawiera bardzo dużo witaminy C oraz związki polifenolowe, które aktywują utlenianie tłuszczów. Regularne picie soku cytrusowego dobrze wpływa na samopoczucie, może pomóc wyregulować poziom lipidów we krwi i przynieść korzyści podczas odchudzania.

KOKTAJL OWOCOWY

Leśne orzeźwienie

SKŁADNIKI:

2 porcje

• 2 szklanki owoców leśnych – czarnych jagód, jeżyn, malin

• 1 szklanka truskawek

• 1 długi ogórek


SPOSÓB WYKONANIA:

Z ogórka i owoców leśnych wycisnąć sok. Połączyć z musem uzyskanym ze zmiksowanych truskawek. Przed podaniem można schłodzić.

KOMENTARZ DIETETYKA:

Niezbyt kaloryczny, ale za to niezwykle aromatyczny sok kojarzący się ze słońcem i latem. Pomoże się zrelaksować, ugasić pragnienie, a przede wszystkim dostarczy dużej ilości związków polifenolowych– kemferolu, kwercetyny, mirycetyny, katechin, epikatechin, flawanonów i antocyjanów.

KOKTAJL OWOCOWY

Melonowa świeżość

SKŁADNIKI:

2 porcje

• 2 ogórki

• 1 1/2 szklanki miąższu melona miodowego

• 1 limonka

• garść świeżej mięty


SPOSÓB WYKONANIA:

Z ogórków i melona wycisnąć sok. Doprawić sokiemz limonki. Przed podaniem schłodzić i ozdobić listkami mięty.

KOMENTARZ DIETETYKA:

Sok ten dostarczając niewiele kalorii, pomaga szybko uzupełnić elektrolity tracone wraz z potem podczas upałów. Orzeźwiający ogórek, soczysty melon, limonka oraz odrobina chłodzącej mięty to idealna kompozycja na gorący letni dzień.

Wolnoobrotowa wyciskarka do soków

Ponadczasowy design i funkcjonalność

Dzięki wolnoobrotowej wyciskarce marki Philipiak Milano przygotujesz zdrowe, smaczne soki z warzyw i owoców. Pomyśl o korzyściach i radości jakie dają przygotowane w domowym zaciszu soki wypełnione witaminami, mikroelementami, enzymami i przeciwutleniaczami. Soki przygotowane tylko w odpowiedni sposób skutecznie zastępują dzienne zapotrzebowanie w diecie na warzywa i owoce, których często spożywamy za mało.

 

Philipiak Milano Sp. z o.o. sp. k
Ul. Strażacka 63/65
04-462 Warszawa

  • POMYSŁY NA SOK
    • Koktajle owocowe
    • Koktajle warzywne
    • Koktajle mix
    • Wszystkie soki
  • ZADBAJ O DIETĘ
  • CIEKAWOSTKI
  • MIESZAJ SOKI