Zdrowie w kolorach
Szukając pomysłu na sok, którego atutem będą przede wszystkim walory zdrowotne, szybko dojdziemy do wniosku, że w jego składzie nie może zabraknąć zielonych warzyw. Wszystkie zielone warzywa są bogatym źródłem składników mineralnych, w tym m.in. magnezu, w który wbudowany jest w chlorofil – zielony barwnik roślinny. Chlorofil w roślinach często maskuje inne barwniki, w tym pomarańczowy beta-karoten,
który w organizmie pełni rolę witaminy A.
Warzywa o intensywnej ciemnozielonej barwie, takie jak jarmuż, natka pietruszki, szpinak, zaliczane są do najbogatszych źródeł beta-karotenu.
Brokuły, zielona papryka i nać selera to z kolei doskonałe źródło żółtej luteoliny – flawonoidu, który pozytywnie wpływa na pamięć oraz ogólną kondycję umysłową.
Korzystny wpływ na układ nerwowy, jak i działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe mają antocyjany.
Wśród najbogatszych ich źródeł wymienia się owoce i warzywa o intensywnie czerwonej, purpurowej, fioletowej lub granatowej barwie,
takie jak wiśnie, granaty, czerwona kapusta, czarne porzeczki i jagody.