MIX OWOCOWO-WARZYWNY
Zielona multiwitamina
SKŁADNIKI:
2 porcje
• 1 długi ogórek
• 1/2 główki sałaty rzymskiej
• 2 garście liści szpinaku
• 1 cytryna
• 1/2 awokado
• 2 łodygi selera naciowego
• 2 garście kolendry lub natki pietruszki
• szczypta chili (opcjonalnie)
SPOSÓB WYKONANIA:
Z ogórka, sałaty, szpinaku, łodyg selera, kolendry i pietruszki wycisnąć sok. Dodać miąższ z awokado, zmiksować. Doprawić sokiem cytrynowym oraz chili.
KOMENTARZ DIETETYKA:
Sok ten dostarcza niewielkiej ilości węglowodanów, a więc można go polecić cukrzykom i osobom odchudzającym się. Kompozycja składników dostarcza większości najważniejszych składników mineralnych i witamin, w tym potasu, wapnia, magnezu, żelaza, witamin C i E, kwasu foliowego oraz beta-karotenu. Dzięki dodatkowi chili napój działa pobudzająco na przemianę materii