Witaminy i minerały
Świeżo przyrządzone soki dostarczają prawie tych samych składników co surowe warzywa i owoce. Wyjątek stanowi błonnik pokarmowy, którego znaczna część jest usuwana wraz z wytłokami pozostałymi jako produkt uboczny wyciskania soku.O walorach dietetycznych soków decydują:
- witaminy,
- składniki mineralne
- rozmaite fitoskładniki, w tym polifenole, związki pełniące funkcje barwników roślinnych (karotenoidy, betacyjany, flawonoidy), glukozynolany czy enzymy roślinne.
Składnik | Działanie | Źródło |
W I T A M I N Y | ||
Witamina C | wspomaga funkcje układu odpornościowego, bierze udział w regeneracji tkanek, utrzymaniu dobrego stanu dziąseł i drobnych naczyń krwionośnych, regulacji poziomu glukozy we krwi, wchłanianiu żelaza i wapnia |
natka pietruszki, warzywa kapustne, czerwona papryka, owocach cytrusowe i jagodowe |
Witamina E | chroni komórki przed uszkodzeniami, przeciwdziała procesom starzenia, wpływa na czynność gruczołów wewnątrzwydzielniczych, uczestniczy w procesach rozrodczych, zapobiega miażdżycy i chorobom nowotworowym |
warzywa liściaste (kapusta, jarmuż, szpinak, natka pietruszki), papryka, szparagi, czarne jagody, awokado |
Witamina B6 | wpływa na funkcje mięśni oraz układu nerwowego, bierze udział w przemianach białek, węglowodanów i tłuszczów, jest niezbędna do produkcji hemoglobiny, ciał odpornościowych, syntezy hormonów i neuroprzekaźników |
banany, awokado, papryka, kapusta włoska, jarmuż, szpinak |
Niacyna | wpływa na układ nerwowy i ogólną kondycję psychiczną, jej niedobór objawia się zaburzeniami ze strony układu nerwowego, zapaleniem skóry, nudnością i biegunką |
awokado, korzeń i natka pietruszki, jarmuż, szparagi, czerwona papryka, pomidor, rzepa |
Kwas foliowy | jest niezbędny do syntezy DNA, funkcjonowania układu krwiotwórczego i nerwowego oraz prawidłowego przebiegu ciąży, jego niedobór może sprzyjać chorobom układu krążenia, niedokrwistości oraz nowotworom |
ciemnozielone warzywa (szpinak, jarmuż, brokuły, brukselka), szparagi, buraki, natka i korzeń pietruszki |
S K Ł A D N I K I M I N E R A L N E | ||
Potas | uczestniczy w utrzymaniu równowagi wodno-elektrolitowej ustroju, jego niedobór może prowadzić do zaburzeń rytmu serca, zaburzeń ze strony układu nerwowego i mięśniowego oraz sprzyjać nadciśnieniu | pietruszka, seler, jarmuż, brukselka, brokuły, buraki, pomidory, marchew, dynia, melony, banany, czarne porzeczki, awokado |
Wapń | jest podstawowym składników kości i zębów, bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych, skurczach mięśni, ma znaczenie w obniżaniu ciśnienia krwi | ciemnozielone warzywa liściaste (natka pietruszki, jarmuż, szpinak), pomarańcze, cytryny, maliny, porzeczki |
Magnez | aktywuje enzymy komórkowe, uczestniczy w syntezie białka, przewodnictwie nerwowym, skurczach mięśni i termoregulacji, jego niedobór sprzyja schorzeniom układu sercowo-naczyniowego oraz osteoporozie |
banany, pietruszka, szpinak, awokado |
Żelazo | wchodzi w skład hemoglobiny (barwnik krwi), mioglobiny (barwnik mięśni) oraz enzymów tkankowych, bierze udział w procesach oddychania komórkowego, tworzeniu czerwonych krwinek, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego oraz detoksykację szkodliwych substancji w wątrobie |
szpinak, jarmuż, pietruszka, buraki, porzeczki, awokado |
F I T O S K Ł A D N I K I | ||
KAROTENOIDY | ||
Beta-karoten | roślinna forma witaminy A, korzystnie wpływa na stan skóry, opóźnia procesy jej starzenia, chroni przed negatywnym działaniem promieniowania słonecznego, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku |
marchew, dynia, papryka czerwona, brzoskwinie, morele, mango, papaja, melon, ciemnozielone warzywa (brokuły, jarmuż, szpinak, natka pietruszki) |
Luteina i zeaksantyna | chronią wzrok przed promieniowaniem słonecznym i procesami starzenia, zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej (część siatkówki odpowiedzialna za ostrość widzenia) i rozwojowi katarakty |
brokuły, brukselka, jarmuż, szpinak, sałata |
Likopen | chroni przed rakiem prostaty i piersi | pomidory, arbuz, czerwone grejpfruty, papaja |
ZWIĄZKI POLIFENOLOWE | ||
Fenolokwasy | kształtują kwaśny smak, gorycz i właściwości ściągające niektórych pokarmów roślinnych, wykazują właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, antyseptyczne i żółciopędne |
jabłka, gruszki, śliwki, winogrona, porzeczki, truskawki, maliny, jeżyny, sałata, kapusta, szpinak, pomidory, oliwki, cebula |
Flawonoidy | nadają owocom, kwiatom, łodygom roślin barwę od żółtej poprzez czerwoną, aż po granatową, chronią przed schorzeniami układu sercowo-naczyniowego, chorobami neurodegeneracyjnymi, nowotworami, alergiami, cukrzycą | owoce jagodowe, ciemne winogrona, cytrusy, jabłka, śliwki, morele, brzoskwinie, czerwona kapusta, brokuły, szpinak, sałata, papryka, pietruszka, cebula, przyprawy |
GLUKOZYNOLANY | ||
Glukozynolany (glukorafanina, glukobrassycyna, glukonasturcyna, synigryna) i ich pochodne | kształtują charakterystyczny smak i zapach warzyw kapustnych, działają ochronnie na przewód pokarmowy, wykazują właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwnowotworowe, przeciwreumatoidalne, neutoprotekcyjne |
wszelkiego rodzaju kapusty, brukselka, brokuły, kalafior, jarmuż, rzepa, rzodkiew, rukola, rzeżucha, chrzan |
ENZYMY ROŚLINNE | ||
Aktynidyna | wspomagają trawienie białek, korzystnie wpływają na przyswajalność pokarmów, łagodzą dolegliwości będące konsekwencją ciężkostrawnej, wysokobiałkowej diety |
kiwi |
Bromelina | ananas | |
Papaina | papaja |