surowy krem brokułowy_02 1

Koktajle warzywne

Surowy krem brokułowy

Surowy krem brokułowy

brokuł, marchew, seler naciowy, szpinak, pietruszka

SKŁADNIKI:
2 porcje
• 1/2 brokułu z łodygą
• 2 marchewki
• 2 łodygi selera naciowego 
• garść liści szpinaku
• garść natki pietruszki

SPOSÓB WYKONANIA:
Brokuły, marchew oraz łodygi selera pokroić na mniejsze kawałki i wycisnąć z nich sok. Dodać rozdrobnione listki szpinaku i pietruszki. Całość wymieszać.

KOMENTARZ DIETETYKA:
W porównaniu z zupą przyrządzoną z tych samych składników, sok ten będzie dostarczał znacznie więcej witamin, które podczas gotowania szybko uległyby zniszczeniu. Surowy krem brokułowy zawiera bardzo dużo witaminy C i E, sporo witamin z grupy B, magnezu, potasu, wapnia i żelaza.