sok pomidorowy  srodziemnomorski_02 1

Koktajle warzywne

Śródziemnomorski sok pomidorowy

Śródziemnomorski sok pomidorowy

pomidor, szpinak, bazylia, pietruszka, czosnek

SKŁADNIKI:
2 porcje
• 400 g pomidorów
• garść liści szpinaku 
• garść listków bazylii 
• garść natki pietruszki 
• 1 ząbek czosnku

SPOSÓB WYKONANIA:
Z pokrojonych w cząstki pomidorów, szpinaku oraz ziół wycisnąć sok. Doprawić zmiażdżonym ząbkiem czosnku.

KOMENTARZ DIETETYKA:
Pomidory stanowiące główny składnik tej receptury są bogatym źródłem likopenu – antyoksydantu, który znany jest z właściwości przeciwnowotworowych. Liście szpinaku, świeże zioła i czosnek wzbogacają sok w rozmaite fitoskładniki, witaminy oraz składniki mineralne, które działają ochronnie na układ sercowo-naczyniowy. Ze względu na niewielką ilość węglowodanów sok można polecić osobom z cukrzycą.